Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KSČM + ČSSD = příští celostátní koalice!!!

Vážení čtenáři, dovolím si zde zveřejnit svůj projev, který dnes přednesu na ustavujícím zastupitelstvu Olomouckého kraje. Dovolte, abych se jako předseda našeho zastupitelského klubu vyjádřil k zásadním bodům programu, které nás nyní čekají. Budeme hlasovat o počtu uvolněných a neuvolněných členů zastupitelstva, o budoucím hejtmanovi a budoucí radě. Ta hlasování mne nenaplňují optimismem a to především proto, že s největší pravděpodobností po dnešním jednání budou Olomouckému kraji spoluvládnout zástupci KSČM. To je v souvislosti s tím, že jsme si v sobotu připomněli 23 let od pádu totalitního komunistického režimu, který naši společnost 40 letspolečensky, mravně, ale i ekonomicky rozkládal, důkaz ztráty historické paměti a sebereflexe. Jsem z Vás zastupitelů nejmladší a přesto si mnohé z vlastní zkušenosti zřetelně pamatuji. Mnohé vím z vyprávění mých dědů, kteří byli rolníky zde na Hané a prožili si na vlastní kůži oni i jejich rodiny tak jako tisíce jiných nevinných lidí násilnoukolektivizaci, znárodňování a tvrdé pronásledování totalitním komunistickým režimem.  

Je smutný fakt, že ČSSD, která vyhrála v našem kraji volby se pro tuto koalici sama svobodně rozhodla, byť měla možnost utvořit koalici nekomunistickou. Nevím, jestli si členové ČSSD všímají, když chodí do svého sídla  - Lidového domu - ,  plakety s desítkami jmen jejich předních členů, kteří byli za minulého režimu komunisty popraveni.  Považuji tuto budoucí koalici za varovný signál pro celou veřejnost, protože reálně hrozí, že po příštích parlamentních volbách budeme sledovat vznik podobné koalice i na celostátní úrovni. Považuji to za výsměch všem obětem komunismu, z nichž bylo 248 popraveno, 4500 odsouzených zemřelo ve věznicích, velmi často na následky mučení, 327 zemřelo při překročení státní hranice a 250 tisíc lidí bylo nespravedlivě odsouzeno. Je to nedobré, především proto, že zástupci KSČM se sice za některé skutečnosti omluvili, nicméně se ke své minulosti stále hrdě hlásí a někteří by rádi staré pořádky zavedli, jen jak sami říkají,  „zatím nemají většinu“.

Jsem si vědom současné situace, kdy se politika v podání současné vládní koalice stala symbolem arogantního nezájmu o občany, nezájmu o skutečné řešení problémů naší společnosti, kdy mnozí politici si dokáží podávat ruku napříč politickým spektrem a na všech úrovních od vládní po obecní jen aby si zajistili svůj osobní prospěch.    Toho jsme častými svědky. Ano naštvání lidí je veliké a všechny politické strany, které v posledních 23 letech byly do našeho parlamentu zvoleny, nesou za tento stav větší či menší díl viny.

My zastupitelé zvolení za Koalici pro Olomoucký kraj společně se starosty, kterou tvoří KDU-ČSL a SZ jsme od začátku respektovali ČSSD jako vítěze voleb s jasným právem na obsazení postu hejtmana. V rámci koaličního vyjednávání jsme považovali za případný kompromis u koalice ČSSD nás a ODS poměr v radě 7:2:2. Tento poměr by odpovídal i volebním výsledkům. Což u koalice ČSSD a KSČM, kde poměr volebního výsledku na mandáty je 19:16 a poměr v radě 9:2 můžeme těžko říci. Zajímavé je, že KSČM měla jako svou první prioritu ve volebním programu že: „bude prosazovat, v souladu s výsledky voleb, poměrné zastoupení politických subjektů v krajské exekutivě i vrcholných orgánech řízení kraje“. Těžko lze věřit někomu, kdo hned na začátku ze svého programu takto uhne.

Pane Rozbořile, a další kolegové z ČSSD,  já, ani moji kolegové nemáme nic proti Vám osobně, ale vybrali jste si za partnera stranu, která nám neumožňuje Vás a vaši koalici podpořit. Budeme v následujících čtyřech letech tvrdou, ale konstruktivní opozicí.

Děkuji za pozornost!

 

Marian Jurečka

1. místopředseda KDU-ČSL 

lídr Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty

https://www.facebook.com/#!/marian.jurecka

 

Autor: Marian Jurečka | pondělí 19.11.2012 12:30 | karma článku: 11,03 | přečteno: 889x
  • Další články autora

Marian Jurečka

Nezapomínat, ale odpouštět! Milí krajané...

Těmito slovy pozdravil o víkendu ministr kultury Daniel Herman účastníky 67. setkání Sudetoněmeckého krajanského sdružení. Zaslouží si za to veřejné poděkování.

17.5.2016 v 16:19 | Karma: 25,03 | Přečteno: 1228x | Diskuse| Politika

Marian Jurečka

Jak se do lesa volá, tak se v lese rodí!

Ve svých posledních příspěvcích jsem se rozepsal o porodnosti, penzích a tak podobně. Přišlo mi od vás mnoho reakcí.

19.4.2016 v 13:14 | Karma: 18,24 | Přečteno: 887x | Diskuse| Společnost

Marian Jurečka

Tahle země není pro mladé

Nedávno jsme měli u nás doma v rodině křtiny. Páté. Nebojte se, nechci nikomu radit, jak početnou rodinu má mít. Ozývá se mi ale stále více lidí, kteří mají více dětí stejně jako já a považují to za zcela normální.

11.4.2016 v 13:48 | Karma: 28,96 | Přečteno: 2290x | Diskuse| Ekonomika

Marian Jurečka

Cena naděje

Asi nikdo mě nebude podezírat, že jsem příznivec dlabání dýní a slavení Halloweenu. Listopad, to jsou pro mne docela jiná světýlka.

17.11.2015 v 15:20 | Karma: 13,34 | Přečteno: 427x | Diskuse| Ostatní

Marian Jurečka

Bude nás víc, nebudem se bát budoucnosti nic.

Nedávno jsem prozradil v Respektu, že nám doma přibude další dítě. Už páté. Neříkám, že mou oblíbenou knížkou je Klapzubova jedenáctka, ale jsem moc rád, že jsme tento dar dostali.

26.10.2015 v 9:14 | Karma: 15,69 | Přečteno: 589x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 109
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1945x
1. místopředseda KDU-ČSL ministr zemědělství ČR, otec pěti dětí a manžel paní lidovcové, tedy lidovec. Muzikant a zemědělec z Hané.

Seznam rubrik