O odvodech živnostníků bude rozhodovat vláda, ne pan Středula!

V politice mimo jiné platí dvě základní pravidla, podle kterých je dobré se řídit. Tím prvním pravidlem je, že pokud chci něčeho dosáhnout, nesmím zbytečně urážet a nesmyslně útočit na partnery, které k dohodě potřebuji. Tím druhým pravidlem je, že v politice se musí ctít dělba moci. Bohužel oboje pravidla porušil předseda odborové centrály Josef Středula, když se opřel do živnostníků.

Podle jeho názoru živnostníci málo odvádějí do systému zdravotního pojištění. Dokonce mluvil něco o tom, že “jestliže někdo platí třetinu toho, co ostatní, tak by normální logické vysvětlení mělo být, že dostane asi jenom třetinu sádry nebo třetinu srdeční chlopně, ale že se to tak neděje“. Podobné rádoby trefné bonmoty by si tak vysoký představitel neměl dovolit.

 

Jsou to výroky nejen nesprávné (např. nemocnost u OSVČ je řádově mnohem menší než u zaměstnanců), ale i nebezpečné v tom, že rozdělují lidi podle odvodů, příjmů a způsobu výkonu zaměstnání. Podle této logiky by pak např. poloviční sádru měla dostat prodavačka v supermarketu, která pracuje za minimální mzdu a rovněž toho moc do zdravotního systému neodvádí. Naopak asi tu nejlepší sádru by měl dostat právě zmíněný šéf odborů, protože jeho plat je několikanásobně vyšší, než průměrná mzda v ČR. Jak vidíte, s touto logikou moc daleko nedojdeme.

Zaprvé - tato vláda si vytkla za cíl, že nebude provádět revoluční změny v daních a už vůbec ne pro nějaké zájmové skupiny. Je nutné postupovat klidně, s rozvahou a bez ideologických frází, které můžeme slyšet tu někdy od politiků bývalé koalice nebo jako právě teď od odborářů. Tato vláda bude postupovat věcně a ve shodě se všemi klíčovými partnery. Doba hádek, osočování a rozdmýchávání sporů mezi zaměstnavateli a zaměstnanci už skončila. To by si měl nejen pan Středula uvědomit.

A zadruhé - o tom, jaká výše zdanění nebo odvodů bude v této republice, bude rozhodovat vláda, která má mandát ze svobodných voleb. Jednání tripartity není jednáním vlády. Naším úkolem, který máme i v Programovém prohlášení vlády, je zpracovat analýzu odvodů zaměstnanců a OSVČ do veřejných rozpočtů s cílem navrhnout opatření na spravedlivější rozložení nákladů na financování veřejných služeb. Osobně si nedokážu představit, že v této ekonomicky složité a turbulentní době by tato vláda přistoupila na zvyšování daní např. pro živnostníky. Tu spravedlnost bych spíše viděl v tom, že se postupně bude snižovat zdanění a odvody zaměstnanců a zaměstnavatelů, které patří k  nejvyšším v EU.

 

Marian Jurečka, ministr zemědělství

Autor: Marian Jurečka | úterý 3.2.2015 15:29 | karma článku: 29,06 | přečteno: 2332x
  • Další články autora

Marian Jurečka

Tahle země není pro mladé

11.4.2016 v 13:48 | Karma: 28,96

Marian Jurečka

Cena naděje

17.11.2015 v 15:20 | Karma: 13,34

Marian Jurečka

Lidská bída na moři

23.6.2015 v 12:05 | Karma: 14,68

Marian Jurečka

Chci kvalitu!

7.10.2013 v 18:16 | Karma: 16,83
  • Počet článků 109
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1945x
1. místopředseda KDU-ČSL ministr zemědělství ČR, otec pěti dětí a manžel paní lidovcové, tedy lidovec. Muzikant a zemědělec z Hané.

Seznam rubrik