Daňová sleva na dítě musí být pro všechny živnostníky!

Jsem velmi rád, že se nám jako KDU-ČSL podařilo prosadit vyšší daňovou slevu na druhé a další dítě. Do roku 2017 by měla sleva na druhé dítě vzrůst až o 500 korun a na třetí i další dítě o 900 korun měsíčně. 

Bohužel toto opatření, které nechává peníze pracujících rodičů v jejich peněženkách, se netýká všech. Živnostníci, kteří uplatňují daňové paušály, si nemohou slevu na dani na děti nebo manžela/ku uplatnit. To vidím jako elementární nespravedlnost. Systém „buď daňová sleva na děti, nebo daňový paušál“, je podle mého názoru dlouhodobě neudržitelný a dokonce i protiústavní.

Zavadíme tak vlastně dvě kategorii rodin, které si nejsou v této zásadní daňové věci rovny. Pokud oba dva rodiče pracují jako živnostníci a uplatňují paušální náklady nebo jeden z rodičů je na rodičovské dovolené a ten druhý je živnostníkem, tak je v případě více dětí připravujeme i o několik tisíc korun ročně. Je nesmyslné takto trestat rodiče, kteří mají děti. A to jenom proto, že jsou to živnostníci uplatňující zjednodušené účetnictví a daňový paušál.

Věřím, že na půdě koalice se v této věci dohodneme a znovu prosadíme takovou normální věc, kterou bohužel zrušila Nečasova vláda, že pokud pracuji a mám děti, tak si částečné náklady na jejich výchovu mohu odečíst z daní bez ohledu na formu a druh zaměstnání. Ale pokud uvidíme, že ta vůle tady není, tak potom budeme muset jít k Ústavnímu soudu. Jsem přesvědčen, že návrhem skupiny poslanců se Ústavní soud zabývat bude, když tak neučinil v případě návrhu jednoho ze samotných živnostníků.

Marian Jurečka

 

Autor: Marian Jurečka | úterý 9.6.2015 15:45 | karma článku: 17,42 | přečteno: 650x
  • Další články autora

Marian Jurečka

Tahle země není pro mladé

11.4.2016 v 13:48 | Karma: 28,96

Marian Jurečka

Cena naděje

17.11.2015 v 15:20 | Karma: 13,34