Marian Jurečka

Kolego Okamuro, japonský šovinismus do Evropy netahejte!

3. 07. 2015 12:08:43
V Praze se ve středu 1. července uskutečnila demonstrace, která v české společnosti za poslední roky nemá obdoby. Výhružky likvidací předsedovi vlády, lidem jiného vyznání nebo jiné barvy pleti.

Šibenice, fašistické výkřiky, topení lidí v moři. Ponechme teď stranou selhání policie. K celé věci se už vyjádřil ministr vnitra a také předseda vlády a bez pochyb to bude mít a musí mít nějakou dohru.

Dočkáme se jistě i větších analýz podpořených výzkumem veřejného mínění, jakou skutečnou odezvu mají šibenice u české veřejnosti. Ovšem na jednu věc můžeme reagovat hned. Tohoto podivného průvodu se zúčastnily stovky lidí, převážně z řad krajní pravice. Zarážející je ovšem to, že organizátorem takové akce byl člen Poslanecké sněmovny.

Kolega Tomio Okamura se v poslední době vcítil do role obhájce tradičních evropských hodnot. Místo toho k nám ovšem tahá japonský šovinismus toho nejhrubšího zrna, který zem jeho předků přivedl v třicátých a čtyřicátých letech ke katastrofě. Agresivita, s jakou vystupující mluvili k lidem, kteří mají jiný názor, barvu pleti nebo jiné vyznání, byla skutečně srovnatelná se slovníkem japonského nebo německého fašistického režimu. Chtěl bych upozornit kolegu Okamuru, že to jsou právě evropské hodnoty, které umožňují lidem jako je on, žít svůj život nezávisle a bez ohledu na to, jaký má kdo původ, barvu pleti nebo náboženskou víru.

Jsou to evropské hodnoty, které umožňují lidem svobodně si vybírat svůj životní styl a plnění životního snu. Jsou to evropské hodnoty, které umožňují různorodým lidem žít vedle sebe, aniž by si vyhrožovali násilím nebo dokonce likvidací. Středeční demonstrace by měla být mementem pro všechny demokraty a normálně uvažující lidi, kteří zde nechtějí vládu agresivních lidí a šibenice v ulicích.

Marina Jurečka, ministr zemědělství

Autor: Marian Jurečka | karma: 24.61 | přečteno: 1914 ×
Poslední články autora