Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Myslím, že důchodová reforma je pohřbena.

Asi ne na věky, ale na hodně dlouho.

I kdyby byla teď sebegeniálnější, neprojde.

Pokud opozice prohlásí, že ji po převzetí moci zruší, tak už nikdo nebude věřit tomu, že opravdu bude po 30 let fungovat tak, jak byla nastavena (i když to opozice neprohlásí).

A když vidí kolik desítek změn už v ní udělali Slováci a Maďaři, nikdo neuvěří tomu, že až na něj jednou dojde, že ještě vůbec nějaké peníze dostane.

0 0
možnosti

Jací správci této země, takové zákony, reformy i vše kolem. Až politici přestanou krást, být chamtivý, arogantní, vyženou od sebe kmotry a nebudou žvanit, tak potom se dá něco vytvořit a i na důchody zbude.

1 0
možnosti

Autor patří mezi další, kteří nepochopili podstatu problému. Důchodová reforma nakonec byla nastavena špatně právě díky snaze vyhovět opozici a odborům a tlaku medií. A tak byl původní návrh na povinný pilíř do kterého by stát převáděl část současných odvodů (tj. nikdo by neplatil více) změněn na model, kdy se mají lidé dobrovolně rozhodnou platit o 2% více.  Je pochopitelné, že v době krize a růstu cen energií si hodně lidí ty 2% odradí.

Druhým zásadním hřebíčkem do rakve bylo prohlášení právě opozice, kdy ČSSD prohlásila že druhý pilíř zruší. Tím odradila značnou část těch, kteří o něm reálně uvažovali, protože ta 2% navíc by ještě unesli.

Tvrdit, že  fiasko této reformy je jen na vládě  je  velký nesmysl. Chybou vlády je to, že ustoupila ze svého původního návrhu, ale opozice i tlak veřejnosti má na tom nemalý podíl.

1 1
možnosti

Samotný princip důchodové reformy je špatný. Již dávno lidé zjistili, že je lepší se na stáří zajistit dostatkem vychovaných dětí, kteří svou ekonomickou aktivitou zajistí slušné živobytí důchodcům. To by mělo být základem důchodové reformy. Systém dlouhodobého spoření je blbost vzhledem k rizikům, která se v horizontu 30-40let vyskytnou. Poptej te se Řeků,Anglánů a teď Kypřanů jak dopadli.

1 1
možnosti
Foto

zrušení nulové tolerance - má to háček, pokud se to udělá, tak se musí najít kompromis mezi lidmi, co se (při troše tolerance laskavého čtenáře) snaží snížit státní dluh resp vyrovnat rozpočet a skupinou lidí, kteří říkají, že všichni mají nárok se mít dobře a to prostě nejde.

Mimochodem cesta, která byla touto "reformou" nastolena je správná, individuální účet na důchod + něco na erár je pro mě jediná přijatelná.

1 1
možnosti

D44a63v22i61d 45K34r77á82l

23. 4. 2013 10:31

ta cesta už existuje hodně dlouho a v současnosti se nazývá 3. pilíř (tenkrát to byl totiž 2. pilíř)

1 0
možnosti

chcete reformu? tak platbu do 1. pilíře  udělejte dobrovolnou .

0 0
možnosti

J91a31n 67D21l18o19u27h29ý

23. 4. 2013 10:05

Zrušme vkladové účty, taky se vyplatí jen někomu. :-/

2 0
možnosti
  • Počet článků 109
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1945x
1. místopředseda KDU-ČSL ministr zemědělství ČR, otec pěti dětí a manžel paní lidovcové, tedy lidovec. Muzikant a zemědělec z Hané.

Seznam rubrik