Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OK

Hezky napsané, ale poněkud zidealizovaně a nepřesně. Je známo, že zde frančtí kněží šířili křesťanství dávno před slovanskými věrozvěsty. Spolu s křesťanstvím zde šířili latinské písmo a latinskou kulturu. Věčný boj proti závislosti našich končin na německých zemích také zde hrál nemalou roli, když Rastislav požadoval slovanskou misi, něco v té době dosti neobvyklého. Vzdělanci Konstantin (před smrtí přijal řádové jméno Cyril) a Metoděj udělali skutečně pozoruhodnou práci, když vytvořili na bázi řečtiny písmo a "stvořili" jazyk, který vycházel ze slovanštiny v okolí Soluně (Thesaloniké). Do tohoto jazyka pak přeložili bibli.

Vliv soluňské misie na naši zemi je nesporný, ale možná že "druhý život" bratří a jejich "druhá misie" vzkříšená za národního obrození byly významnější než mise prvotní, která byla do značné míry (včetně jazyka a písma) eliminována západními vlivy.

Byl to tehdy ve svém důsledku jakýsi střed východního a západního křesťanství (a kultury vůbec) na našem území spíše než politický krok omezující německý vliv. A přes mnohá a nesporná pozitiva cyrilometodějské misie je podle mne dobře, že nakonec zvítězil západní vliv (z východního křesťanství později vzniklo pravoslaví, zřídka také řeckokatolictví).

1 0
možnosti
  • Počet článků 109
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1945x
1. místopředseda KDU-ČSL ministr zemědělství ČR, otec pěti dětí a manžel paní lidovcové, tedy lidovec. Muzikant a zemědělec z Hané.

Seznam rubrik