Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Noví lidovci, v roce 2010 samé překvapení!

Co se to stalo s KDU-ČSL v roce 2010? Po neúspěchu ve volbách do PS se o KDU-ČSL začalo mluvit jako o „politické mrtvole“. Na svátek sv. Václava byl původně svolán mimořádný sjezd, který byl později odložen, protože v tu  dobu naplno probíhaly přípravy komunálních a senátních voleb. Výsledek KDU-ČSL v těchto volbách novináře i media  velmi překvapil a opět se o lidovcích psalo, že „utekli hrobníkovi z lopaty“, či že „povstali z popela“.

Odložený zářijový sjezd se sešel v listopadu, ve Ždáru nad Sázavou. Ještě den před sjezdem odborní komentátoři naší politické scény věštili, že novou předsedkyní bude Michaela Šojdrová. Následně delegáti  sjezdu poslali do rozhodující bitvy zatím nejmladší vedení KDU-ČSL v celé devadesátileté historii této strany. Někteří novináři si i posteskli, že jsou to skoro samé nové tváře, o kterých nic nevědí.

Byl to pro lidovce překotný rok, jako na horské dráze. Co to vše může přinést pro budoucnost? Jedno je jisté: KDU-ČSL jako první politická strana od roku 1990 prodělala velkou generační obměnu. Nemá ve svém vedení protřelé dlouholeté politiky, či bývalé poslance, kteří vědí co a jak chodí. Nové vedení nemá žádné „staré známé“ na ministerstvech,  státních či polostátních firmách a „kamárdčofty“ u členů dozorčích a jiných rad.

Tato generační obměna u lidovců překvapuje o to víc, protože především o nich se často hovořilo jako o straně s přestárlou členskou základnou. Opratě tak přebírá generace, která se sice narodila v době normalizace a ještě zažila socialismus, ale vystudovala již ve svobodném státě. Jsou to lidé, kteří se postavili na vlastní nohy, založili, nebo zakládají rodiny, normálně se živí svou prací a  podílejí se na budování naší společnosti.

Současné vedení KDU-ČSL si uvědomuje, že problémy, které podědilo: odliv voličů, finanční obtíže atd., jsou především velkou výzvou: postavit na nových základech dobře fungující politickou stranu, která dokáže získat zpět své voliče a oslovovat další, kteří se v roce 2010 spletli víc, než si mysleli.

Získat zpět voliče je běh na delší trať a až následující měsíce ukáží jak se tento úkol bude dařit plnit. Řešení finanční situace strany je naopak velmi aktuální. V minulých dnech se naplno mediálně rozjela kauza ministra Drobila. Na tomto skandálu je důležité a zásadní to, JAK se mělo zajistit financování politické budoucnosti ministra Drobila a financování ODS. Způsob, kterak předražit státní zakázku a ve spolupráci s tou „správně“ vysoutěženou firmou dodat peníze do stranické pokladny, byl vymyšlen velmi dobře a zřejmě takto i léta fungoval. Tento skandál propukl ve stejnou dobu, kdy si politické strany pro potěšení občana snížily státní příspěvek na svou činnost o (pouhých) 5%. V této souvislosti si připomeňme, že pro pochybné financování ODS odešel v roce 1997 Josef Lux se svou stranou z vlády premiéra Václava Klause. Před nedávnem tentýž Václav Klaus, (nyní jako president) tajným jednáním na Hradě se zástupci trojkoalice zažehnal pád vlády.

(Nota bene, těch třináct let mezi oběma kolizemi s financováním ODS uběhlo s přesností jednoho týdne!) I kdyby se schůzka na Hradě nekonala, jsem přesvědčen, že vláda by stejně nepadla. Je s podivem, že se veřejnost v tak zásadní otázce jako je hospodaření s daněmi poplatníků postaví na vedlejší kolej. Jaké otázky se asi na Hradě probíraly? Jaká zákulisní jednání proběhala? O kolik černých miliard se vlastně za ty roky, kdy tento systém „financování“ politických stran takto funguje, hrálo a stále hraje? To se nikdy nezjistí a ani nevyšetří.

Píši to především proto, že minulý týden proběhly v  médiích informace o tom, že se nové vedení lidovců obrátilo na členskou základnu s prosbou o mimořádný dobrovolný členský příspěvek. Je třeba si uvědomit, že má-li politická strana opravdu svobodně hájit svůj politický program, pak nesmí být závislá na financování z pochybných výběrových řízení! Nové vedení lidovců zprávou o mimořádných členských příspěvcích vydalo jasný signál, že jde cestou zajištění finanční stability strany především z vlastních řad. To, že nyní KDU-ČSL není v PS a nemá účast ve vládě, jí dává šanci se právě touto na výsost transparentní cestou vydat. Pokud se to podaří, získá KDU-ČSL obrovskou konkurenční výhodu před stranami, které v současnosti v PS jsou.

 

Marian Jurečka

Autor: Marian Jurečka | pátek 31.12.2010 19:46 | karma článku: 34,27 | přečteno: 2280x
  • Další články autora

Marian Jurečka

Nezapomínat, ale odpouštět! Milí krajané...

Těmito slovy pozdravil o víkendu ministr kultury Daniel Herman účastníky 67. setkání Sudetoněmeckého krajanského sdružení. Zaslouží si za to veřejné poděkování.

17.5.2016 v 16:19 | Karma: 25,03 | Přečteno: 1228x | Diskuse| Politika

Marian Jurečka

Jak se do lesa volá, tak se v lese rodí!

Ve svých posledních příspěvcích jsem se rozepsal o porodnosti, penzích a tak podobně. Přišlo mi od vás mnoho reakcí.

19.4.2016 v 13:14 | Karma: 18,24 | Přečteno: 887x | Diskuse| Společnost

Marian Jurečka

Tahle země není pro mladé

Nedávno jsme měli u nás doma v rodině křtiny. Páté. Nebojte se, nechci nikomu radit, jak početnou rodinu má mít. Ozývá se mi ale stále více lidí, kteří mají více dětí stejně jako já a považují to za zcela normální.

11.4.2016 v 13:48 | Karma: 28,96 | Přečteno: 2290x | Diskuse| Ekonomika

Marian Jurečka

Cena naděje

Asi nikdo mě nebude podezírat, že jsem příznivec dlabání dýní a slavení Halloweenu. Listopad, to jsou pro mne docela jiná světýlka.

17.11.2015 v 15:20 | Karma: 13,34 | Přečteno: 427x | Diskuse| Ostatní

Marian Jurečka

Bude nás víc, nebudem se bát budoucnosti nic.

Nedávno jsem prozradil v Respektu, že nám doma přibude další dítě. Už páté. Neříkám, že mou oblíbenou knížkou je Klapzubova jedenáctka, ale jsem moc rád, že jsme tento dar dostali.

26.10.2015 v 9:14 | Karma: 15,69 | Přečteno: 589x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 109
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1945x
1. místopředseda KDU-ČSL ministr zemědělství ČR, otec pěti dětí a manžel paní lidovcové, tedy lidovec. Muzikant a zemědělec z Hané.

Seznam rubrik