Nezapomínat, ale odpouštět! Milí krajané...

17. 05. 2016 16:19:02
Těmito slovy pozdravil o víkendu ministr kultury Daniel Herman účastníky 67. setkání Sudetoněmeckého krajanského sdružení. Zaslouží si za to veřejné poděkování.

Především proto, že mu za tento jeho krok část veřejnosti spílala. Dokonce padla slova jako velezrada či demise.

Ministr Herman setkání Sudetoněměckého krajanského sdružení nenavštívil jen tak, ale jako zástupce české vlády a na pozvání bavorského premiéra. Jsem rád, že nás zastupoval právě Daniel Herman. Jeho rodina prošla holokaustem a sestřenice jeho matky Hana Bradyová, se dokonce stala mezinárodním symbolem dětí, které tato genocida připravila o život. Daniel Herman ani přesto nezahořkl - místo toho raději zasedá v Česko-německém diskusním fóru. Drží se totiž skvělého pravidla – nezapomínat, ale odpouštět!

V Norimberku ostatně Herman řekl: „Vztahy mezi Čechy a Němci pustošily zločiny nacionálních socialistů, které se děly ve jménu německého národa vůči národu českému. Ale to nebyl konec. Neboť touha po pomstě a po odplatě za tyto válečné zločiny na sebe vzala hrůznou podobu ve zločinech ze strany části českého obyvatelstva vůči německy mluvícím spoluobčanům na sklonku války.“ Odsoudit takto princip kolektivní viny, to by dnes neměl být skandál nebo politický průšvih, ale standard. Jinak se stejných zvěrstev dopustíme znovu. Kdokoliv z nás, Čech nebo Němec.

Ostatně ministr Herman svými slovy navazoval na podobná slova Václava Havla a také se výslovně držel toho, co říká Česko-německá deklarace. Také ona připomíná bohaté kulturní dědictví obou národů. Také ona odmítá řešení starých křivd pomocí křivd nových. Právě tato deklarace z roku 1997 prohlašuje, že sdílíme stejné demokratické hodnoty a potřebu se jasně postavit k minulosti. Právě tady Německo přiznalo svou odpovědnost za následky, které přinesla politika nacistické Říše. Ale také my jsme v deklaraci podepsané za naši stranu Václavem Klausem litovali, že poválečným nuceným vysídlením sudetských Němců z tehdejšího Československa, vyvlastňováním a odnímáním občanství bylo způsobeno mnoho utrpení a křivd i nevinným lidem. Výslovně zde litujeme nepotrestání excesů při vysídlování. A nakonec zde Češi i Němci prohlašují spáchané křivdy za problém minulosti. Slova Daniela Hermana přednesená v Norimberku jen a jen rozvíjejí tuto skoro dvacet let starou deklaraci a podle mě je to tak správně.

Během víkendu zazněly i jiné projevy. Šéf Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička přednesl na tryzně v Terezíně řeč, za jakou by se nemusel stydět ani Adam B. Bartoš. Jeho silácká slova na místě naštěstí ihned odsoudil zemský rabín Karol Sidon. Připomněl, jaké to je, když se lidé ocitnou v roli nikde nechtěných štvanců a jaké to má důsledky. Nešlo si při tom nevzpomenout na muže docela jiného formátu, německého prezidenta Joachima Gaucka, který aniž by ho k tomu nutila nějaká diplomatická nutnost, přijel jako první německý prezident do Lidic a neváhal veřejně prohlásit, že ho osud Lidic a Ležáků naplňuje studem. Co víc ještě chtít?

Jeden projev na setkání bývalých krajanů a jejich potomků je proti tomu maličkost. Klidně bychom mohli jít i dál. Ale k tomu by byl na české straně potřeba někdo na Gauckově úrovni, milí krajané...

Marian Jurečka

ministr zemědělství

Autor: Marian Jurečka | úterý 17.5.2016 16:19 | karma článku: 24.90 | přečteno: 1222x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.98 | Přečteno: 190 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.73 | Přečteno: 206 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 613 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 109 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1945

1. místopředseda KDU-ČSL ministr zemědělství ČR, otec pěti dětí a manžel paní lidovcové, tedy lidovec. Muzikant a zemědělec z Hané.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...