Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Pan kardinal Tomasek se musí obracet v hrobe nad cirkevnimi restitucemi. To byl poslední krestan v teto republice. Ten jediny mel opravdu zajem o narod a o lidi. Vy uz jenom rabujete vycerpany stat.

2 1
možnosti
MP

Kardinál Tomášek? Tím narážíte na ten „jeho“ slavný citát, který nikdo nikdy nedokázal doložit, protože zesnulý kardinál ve skutečnosti nic takového neřekl? Viz například http://www.blisty.cz/art/68713.html

1 0
možnosti
MP

Je zajímavé tvrzení, že podle některých jsou zápisy v pozemkových knihách pro srandu králíkům. Tím je řečeno vše o autorovi těchto myšlenek. Úřední listy jsou úřední listy. Někdo si tady vymýšlí, na rovinu řečeno- LŽE..

1 0
možnosti
Foto

Nespletl jste si článek nebo vlákno?

Pan Jurečka žádné takové názory nešíří ;-)

0 0
možnosti
Foto

budou-li se církve podílet na tunelování státu, bude církevní management prosperovat, ale chudí a nemocní spláčou nad výdělkem. Ježíš Kristus by z vaší chamtivosti nměl radost, Jurečko Rv

1 5
možnosti
Foto

oni se pak zařadí do fronty na dotovanou polévku, přičemž platí: čí chleba jíš, toho píseň zpívej ;-)

0 1
možnosti
JL

To není názor, to je těžká ptákovina.

2 0
možnosti
MP

Nechápu, jak někdo muže znevažovat věrohodnost pozemkových knih. Podle některých blogerů se tam zapisovaly výmysly?!?

3 1
možnosti
Foto

Kde jste o nich četl?

1 0
možnosti
Foto

Smysl určitě mají, zejména v tom, že vybraný církvím dávají jistotu, 

že ještě 30 let budou od státu dostávat odškodné minimálně 2 000 000 000 ročně (plus inflace), 

k tomu ještě 17 let příspěvky na platy duchovním 

(první 3 roky kolem 1 500 000 000  - po třech letech se tato částka sníží o 5% a stejně se bude snižovat i v dalších letech ..... 5% z 1,5 mld je 75 000 000).

Minimálně 30 let tedy mohou spoléhat na pravidelný příjem, který bude po dobu 17 let podstatně vyšší než dosud

 (http://aktualne.centrum.cz/domaci/grafika/2013/02/20/vyplatni-paska-cirkvi-projdete-si-kolik-plati-stat/). Příjem, který jim umožní přežít, i kdyby jejich podnikatelské záměry krachovaly. Ostatní církve naopak mají jistotu, že na příspěvky od státu nikdy nedosáhnou.  Vybrané církve naopak mohou vhodným působením během uvedených 30 let dosáhnout úprav finančních toků v jejich prospěch (každý zákon lze novelizovat, je-li k tomu politická vůle). Např. podaří-li se jim výrazně navýšit počet věřících, zvýšit svou společenskou prestiž a politický vliv.

1 0
možnosti
MP

Paní Moudrá zdůraznuje devíti nulami nepatrné dvě miliardy z bilionu  a jedné třetiny dalšího bilionu!!!!!!!

2 0
možnosti
Foto

R^. Stručné, výstižné, jasné. Obávám se však, že Váš článek bude mít vlastnosti kapky medu na proticírkevní vosy.

Držím palce do parlamentu.

13 1
možnosti
MP

Souhlasím, karma+

Jen drobnost: „Předně je třeba si uvědomit, že stát (díky KSČ) majetky církvím v roce 1948 zabavil.“ – nebylo to DÍKY KSČ (já tedy opravdu neděkuji), nýbrž VINOU KSČ.

10 1
možnosti
Foto

1) v roce 1948 se nic podstatného nestalo, pouze kardinál Beran se vyslovil pro socializaci.

1 1
možnosti

Církevní pozemky byly státní pozemky, které užívala církev a proto byly evidovány na církve a to už za Rakouska-Uherska. Pokud tvrdíte, že byly ve vlastnictví církví, tak na ně platil zákon z roku 1947, jímž byly odňaty pozemky všem velkým vlastníkům půdy nad 50 ha a tedy před restituční hranicí a proto na ně nemá církev nárok. Plnění takového zákona si vyžádá samozřejmě delší čas i několik let. 

V roce 1949 se již komunistický stát dohodl s církvemi a jako náhradu za užívané odňaté pozemky jim poskytoval rentu, tedy financování potřeb církví ze státního rozpočtu, což dnes činí, jak sám píšete, cca 1,5 mld. Kč ročně. Pozemky, které byly zákonem před restituční hranicí odebrány z užívání, tedy nemohou být po právu restituovány, ani za ně vypláceny finanční náhrady.

Podnikání církví v oblasti zdravotnictví, školství a péči o narušenou mládež, či o staré lidi, může být sice Bohulibé, ale církve to nedělají zadarmo, jako mnoho dalších podnikatelských subjektů a nadací a navíc církve z této podnikatelské činnosti neplatí dosud daně.

Zákon o církevních restitucích je pouze tunelem za účelem získání pozemkového majetku i dalších miliard na financování zájmů církví a rozšiřování moci a vlivu církví ve společnosti, či za jiným účelem. 

Zákon o církevních restitucích měl být novým zákonem zcela zrušen s ohledem na podstatné chyby a nesmysly, které přiznávají i odškodnění pro církve, které ani neexistovaly.

Jeho schvalování jen potvrzuje, že KDU-ČSL se nezměnila a že zůstává klerikální, tady účelovou politickou stranou.

4 13
možnosti
JL

Tak zrovna za Rakouska-Uherska (konkrétně za Josefa II.) byla spousta církevního majetku zkonfiskována. Možná Vás to překvapí, ale to co bylo Josefem zkonfiskováno není součástí současných "restitucí". Dohoda církví a státu v roce 1949? To si asi děláte srandu. Tam nešlo o nic jiného než, aby stát měl přímou kontrolu nad církvemi a nejhorší je, že to platilo do loňského roku.  Odškodnění pro církve, které vznikly později? To už ani nemá smysl komentovat, tam je potřeba se podívat do zákona a do důvodové zprávy. A ještě jedno - církevní restituce vzbuzují vášně ě odvádějí pozornost od skutečně závažných problémů.  Jenže ono to na lidi Vašeho ražení zabírá (a těch lidí je pořád celkem dost).

13 1
možnosti
  • Počet článků 109
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1945x
1. místopředseda KDU-ČSL ministr zemědělství ČR, otec pěti dětí a manžel paní lidovcové, tedy lidovec. Muzikant a zemědělec z Hané.

Seznam rubrik